Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

l'epoque magnifique*





                                






Με πηρε ο υπνος στον καναπε.
Κοιμηθηκα με ήλιο.
Ανοιγω τα ματια μου μετα απο μια ωρα,και συνειδητοποιω πως το ενοχλητικο αυτο φως που με ξυπνησε,ηταν απο το φεγγαρι που κοντοστεκοταν εξω απο παραθυρο τοσο φωτεινο και μεγαλο που θεωρησα αυτο το ξυπνημα ενα απο τα καλυτερα μου.
Ενιωσα ξαφνικα πως κοιμομουν μια ολοκληρη μερα και προσπαθουσα να καταλαβω πώς γινεται μεσα σε 60 μολις λεπτα να μετατραπει το ανοιχτο γαλαζιο του ουρανου,σε πυκνο μαυρο με ενα φεγγαρι τοσο περιφανο.

"Χειμώνας" σκεφτηκα.
Βγηκα εξω και βρηκα μια κρυα Πατρα που σιγα-σιγα στολιζεται με διαφορετικα φωτακια σε καθε δρομο.
Σε 37 μερες Χριστουγεννα και περιμενω πώς και πώς.
Σκουφια,κασκολ,μαλλινες ζακετες,μποτες,ανοιχτες σομπες στο σπιτι...ποσο τα αγαπω ολα αυτα. Ο απολυτος χειμωνας μου.


Και σκεφτομαι,πώς γινεται καθε χειμωνα να ερωτευομαι;
Οχι ανθρωπο,οχι αντρα.
Απλα την εποχη,τον κοσμο,το κρυο,τις ολο και περισσοτερες αγκαλιες,τις κρυες μυτες,τον ζεστο καφε,τις συναντησεις με φιλους σε σπιτια...

Τον χειμωνα βλεπω αλλιως τους ανθρωπους. Πιο ζεστους,πιο καλους,πιο ειλικρινεις,πιο πονεμενους,πιο ομορφους.
Ψαχνω ματιες αληθινες μεχρι και σε ανθρωπους αγνωστους μεσα στο αστικο λεωφορειο καθως παω στη σχολη.
Ο καθενας με την δικια του ιστορια,στεναχωρημενος ή χαρουμενος,στριμωγμενος στις υποχρωσεις του και οχι στην ξεγνοιασια του καλοκαιριου που οσο να 'ναι του αφαιρει ενα κομματι λογικης και τον τρελαινει. Οπως και να το κανουμε, οταν ο ανθρωπος ειναι πιο σκεπτικος ειναι ταυτοχρονα πιο σοφος και πιο ωραιος.
Μονο το χειμωνα μας καταλαβαινω εμας τους ανθρωπους. Μόνο τοτε.
Αυτη την -χωρις λογο- καλοκαιρινη τρελα και ελευθερια δεν την καταλαβα ποτε.


                                   


Γιατι να μην ερωτευτεις καλοκαιρι :
 
Τα πιο ζεστα βλεμματα και οι πιο ειλικρινεις ματιες πεφτουν βροχη στους χειμωνες σου.
Το χειμωνα κανεις δεν μπορει να σε ξεγελασει.
Ερωτευεσαι καποιον εκει που τον βλεπεις. Στη δουλεια,στο δρομο,στο αστικο,στο σουπερ μαρκετ..Χωρις ποτο στο χερι,χωρις greek καμακι,χωρις την παρεα των διακοπων που συνηθιζει να κανει τρέλες που θα μεινουν αξεχαστες,χωρις να ξεχασεις την επομενη μερα λογω μεθης γιατι ξερεις οτι θα μεινει εκει που τον αφησε το βλεμμα σου ή και καπου αλλου. Αλλα όχι μακρια.
Καμία δικαιολογια δεν εχεις ουτε εσυ ουτε ο αλλος.
Ο,τι γινει θα γινει το χειμωνα και δεν θα ξεχαστει.

Εχει ακουσει κανεις να λενε : "Ε,χειμωνιατικος ερωτας ηταν,παει ξεχαστηκε,τιποτα παραπανω"; Κανεις.
Οι καλοκαιρινοι ειναι εκεινοι οι ερωτες-χαπια,οι ερωτες για να περασεις καλα το καλοκαιρι σου,για να ξεχασεις,να κανεις "μια φαση" με τον αλλο και να περασεις καλα λες και ειναι το τελευταιο καλοκαιρι σου.


Αγκαλιες.
Συχνοτερες το χειμωνα. Βοηθουν στην ενισχυση συμπαραστασης,καλοπερασης,συμπονοιας και αγαπης. Τις περισσοτερες φορες γινονται για να αυξηθει η θερμοκρασια του σωματος του ανθρωπου και ετσι οι ανθρωποι ερχονται πιο κοντα ο ενας με τον αλλο. Αρα,οι αγκαλιες στο κρυο ειναι συχνοτερες,αρα συχνοτερες το χειμωνα,αρα οι αγκαλιες και ο χειμωνας κανουν καλο. Το καλοκαιρι, τι να την κανεις την αγκαλια με 40 βαθμους κελσιου. Πηγαινε για κανενα μπανιο στη θαλασσα καλυτερα. 



                                







"Κρυο, καιρος για δυο". Αυτο και αν ειναι αληθεια.
Ολοι περιμενουμε να γνωρισουμε το "αλλο μας μισο" εκει που περπαταμε στο δρομο ντυμενοι με τοσα ρουχα οσα το μισο μας βαρος για να μην αισθανμαστε κρυο,εκει που θα εχουμε ακουστικα και θα ακουμε το αγαπημενο μας τραγουδι να παιζει σαν soundtrack της δικιας μας ταινιας.

Κανενα 'παιχνιδι' το χειμωνα.Κανενα ψεμα.Ολοι οι εαυτοι τους.

Τα ματια που συναντωνται,τα πλατια χαμογελα που λαμπουν,τα καταλαθος αγγιγματα,η αναμονη να τον/την ξαναδεις,τα ρομαντικα τραγουδια που ακους σπιτι σου μαζι με μια κουβερτα στον καναπε και ενα ποτηρι κρασι,η στιγμη που αφαιρεισαι να τον κοιτας,ακομα και οι πολυωρες συνομιλιες σας στο facebook...Ειναι ολα αληθινα. 
Ολα αυτα που σε περιμενουν την επομενη μερα. Που θα ξυπνησεις και θα ξερεις οτι θα τον πετυχεις παλι σιγουρα.

Τι και αν γινεσαι πιο ντροπαλος και συνεσταλμενος; Τοτε ειναι που κανεις τις πιο σωστες κινησεις για να κερδισεις τον αλλο. Χωρις μασκες,χωρις ζεστη και ξεφρενα παρτυ,χωρις ποτα και θωλα πρωινα.
Ολα ξεκαθαρα.

Ροζ μαγουλα,κρυες πατουσες -μονιμα-,ζεστη σοκολατα,"βαρυ" παπλωμα,καλοκουρδισμενα ξυπνητηρια σοβαροι ανθρωποι και αληθινοι ερωτες. Ολα αυτα ειναι ο χειμωνας μου. Ή τουλαχιστον, σχεδον ολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου